2009-12-15

Kivételesen nem túra, hanem sütés


A múlt szombati túrára Erzsi finom mézes süteményt hozott, megígérte, hogy a receptjét megosztja velünk. Íme:

Hozzávalók:- 1,5 kg liszt, 20 dkg vaj, 60 dkg porcukor, 6 egész tojás + 4 tojásnak a sárgája, 2 kiskanál szódapor + pici szalakáli (1 mokkáskanál), fahéj, szegfűszeg, vanília (1 csomag Kotányi mézes sütemény fűszer), 25 dkg méz.
Az egészet összegyúrjuk, diónagyságú gombócokat formálunk, zsírozott tepsiben pirosra sütjük.
4 tojásfehérjét 40 dkg porcukorral jó keményre verünk. A megsült pogácsákat nagy tálban a habbal összerázzuk, vagy egyenként mártjuk a habba, hogy szép legyen. Tálcára rakjuk, míg megszárad.
Megjegyzések:
Kevesebb lisztből is lehet készíteni, arányosan csökkentve az egyéb hozzávalókat is.
A gombócok közt helyet kell hagyni, a gáztűzhely tepsibe 5x5 golyócskát teszek, és közepes tűznél sütöm. (1,5 kg-ból 6 tepsi lesz) A csomag mézessütemény fűszerhez még egy jó kávéskanállal hozzáadok, ha van, vagy őrölt fahéjt, szegfűszeget.
Amikor a gombócokat formáljuk, ragadhatnak a kezünkhöz. A kezünket olajozzuk meg és akkor nem ragad, vagy a masszát előbb tegyük hidegre.
Köszönjük! Jó karácsonyi készülődést kívánunk!

Nincsenek megjegyzések: