2011-08-23

Vendégségben jártunk Erdélyben„völgy vándorát a hegyek csókja várja // és utam egyre feljebb kanyarog.” (Wass Albert: A völgyek vándora)


Újra nyár van, s mi ismét hosszú útra indultunk erdélyi barátaink szíves meghívására. Régi tervek, régi vágyak teljesültek.
Az első nap fárasztó utazását Kolozsváron pihentük ki, jutott idő még egy kis rövid, esti városnézésre is. Másnap a szállásig vezető utat több helyen megszakítottuk. Bár nagyon meleg volt, nem lehetett kihagyni Parajdon a Sószorost. Farkaslakán Tamási Áron szülőházát és síremlékét tekintettük meg, Szejkefürdőn pedig a régi székelykapuk alatt felkapaszkodtunk Orbán Balázs sírjához, majd az Ugron-kápolnához vezető úton a 2010-ben felavatott Székely Kálváriát is megnéztük. Székelyudvarhelyen aztán ugyancsak jólesett a hideg sör a nagy hőségben. A szállásunk Szentegyházától 7 km-re volt, festői környezetben, egy kis hegyi faházban, melyet sudár fenyők öleltek körül, s a ház előtti rét a völgy aljában csobogó pataknak szaladt neki. Vendéglátóink már vártak ránk, a borácsban gőzölgött a vacsora, a patakban hűlt a sör. Gyorsan belaktuk a házat, a helyet, s egyáltalán nem okozott gondot a komfort hiánya. Fürdőszobának nagyszerű volt a tiszta vizű patak, világításnak pedig lágyabb volt a gyertyák fénye.
Reggel a Kalibás-kőnél a székelyudvarhelyi EKE hét tagja várt minket, hogy közös, kétnapos túrára induljunk a Hargitára. Kezdetben enyhe emelkedőn haladtunk, de hamarosan meg kellett küzdenünk az 1759 m magas Csicsói Hargitára vezető meredek úttal. Innét a Csompoly következett (1680 m), s közben a túra munkatúrává vált, mert helyi túratársaink a teljesítménytúrájukat készítették elő, ehhez jelzéseket kellett kihelyezni, ágakat kellett vágni, bozótot irtani. Jó hangulatú volt a közös munka, délután már úgy éreztük, mintha réges-rég ismernénk egymást. Kora este érkeztünk meg a Madarasi Hargita vendégházához. A sört még a teraszon ittuk, de a hirtelen lezúduló zivatar elől már be kellett húzódni a vendéglőbe a vacsorához. Aztán csak esett és esett. Villámok cikáztak, a mennydörgésekbe az épület is belereszketett. A közös szállásról másnap még együtt indultunk a Madarasi Hargita csúcsára, kis kitérővel. Ez ugyancsak kalandos volt. Az éjszakai nagy eső után a híres Szökő Láp (Rákosi Sáté) kissé vizes volt, úgy bokáig vízben keltünk át rajta. De a szép és ritka növények, a táj látványa kárpótolt minket. Szép volt a Szökő vízesés, izgalmas volt a sűrű borókás (medve lakta?) hegyoldalon felkapaszkodni a csúcsra, ahol búcsút vettünk túratársainktól. Reméljük, hogy túrázunk majd még együtt!


A Mihály-havas és az Oltár-kő mellett vezető úton ereszkedtünk lefelé. Szentegyházán Annáék finom töltött káposztával, süteménnyel és hideg sörrel vártak minket, no meg jóféle helyi pálinkával. Ilyen kényeztetésről nem is álmodtunk.
A másnapi program könnyebb volt, Csíkszeredával ismerkedtünk, kimentünk Csíksomlyóra, ahol azért felmentünk a meredek Jézus-hágón a nyeregbe, majd a Nagy-Somlyó tetejére (1033 m). Velünk tartott vendéglátónk, Júlia is.
A hatodik napon izgatottan vártuk a Vargyas-szorosba vezető túrát. Itt csatlakozott hozzánk Marci, aki aztán a hátralévő napokban is velünk tartott, helyismeretével megkönnyítve útjainkat. Éjszaka ismét esett, ez látszott már a patakon, hatalmas sáros víztömeg zúdult át a köveken. Azért mi nekiindultunk a szurdoknak. Többszöri átkeléssel vezetett volna az út, ha csak bokáig ér a víz, mint rendesen. De most nem így volt. Maradt a sziklafal, keskeny, csúszós alig járható oldalával, alattunk a mélységgel. Hány ilyen szurdok-túrán fogadtuk meg már, hogy többet nem kockáztatjuk az életünket? Messzire így sem jutottunk, hamarosan átjárhatatlan, magas sziklafal állta utunkat. Marci és Zoli megpróbálkozott az átkeléssel, de a derékig érő víz épphogy el nem sodorta őket. Vissza kellett fordulni. Új úton leereszkedve aztán eljutottunk a Lőcsűr és az Orbán Balázs-barlangba is.
A következő nap hosszúnak ígérkezett. Balánbányára autóztunk, útközben megállva a madélfalvi emlékműnél. Balánbányáról szép túrát tettünk az 1608 m magas Egyeskőre. Útközben gyűjtöttünk egy vacsorára való rókagombát is. Az ösvény kezdetben meredeken majd szelídebben vezet felfelé, az erdők ritkulásával csodálatos panoráma tárul elénk. Mellettünk az Öcsém-tető, s az ördögmalmoknak is nevezett kőgörgetegek, távolban a Naskalat tűnik fel. Fent újjáépítették a menedékházat. Rövid pihenő, majd az éles, hegyes sziklacsúcsok meghódítása után indulunk lefelé. Búcsúzóul a fenti sziklaperemről felhangzik a régi Székely himnusz. Meg kell állni! Borzongatóan szép, ahogy a hangok tisztán csengőn tovaszállnak a bércek között. Leérkezve elsietünk az összes söröző előtt, pedig nagyon meleg van, jó lenne egy korsó hideg sör! De igyekeznünk kell. Indulunk tovább a Gyilkos-tóhoz. Szép lenne a tó, ha nem lenne annyi vásáros bódé körülötte és olyan nagy tömeg. Nem is időztünk itt sokáig. Irány a Békás-szoros. Vásárosok itt is vannak ugyan, de azért lenyűgöző a meredek sziklafalak között kanyargó út és a patak. Hazafelé menet megtekintettük még Karcfalván a 15. századi erődtemplomot, Csíkrákoson az Árpád-kori templomot. Hosszú, fárasztó nap volt. Sejtette ezt Júlia is, aki vacsorára finom csorbát főzött és palacsintát sütött nekünk.
Másnapi programunk a Szent Anna-tó volt. Előtte azonban Marci elvitt minket Bálványosfürdőre. Itt megtekintettük a Torjai Büdösbarlangot, az Apor lányok feredőjét és még néhány, mára romokban heverő, egykor szebb időket is megélt fürdőt.
A 950 m magasan kialakult Szent Anna-tó valóban szép. Körbesétálva gyönyörködtünk a tavat körülvevő hajdani kráter peremében, a partot borító mohaszőnyegben.
A 9. napon hűvösebb időre ébredtünk. A Csíki-havasokba indultunk. Útközben letértünk a csíkdelnei templomhoz, majd rövid megállót tartottunk Csíkszépvízen, ahol Marci elvitt minket a régi örmény templomhoz is. A víztározó után hamarosan megérkeztünk a Gyimesi-hágóra, innen tettünk egy rövid túrát a Pogány-havasra (1351 m). A borongós időben, néha szemerkélő esőben is megkapóan szép volt a táj. Körben a lágyan hullámzó hegyek, jobbra a Gyimes völgye, majd felérve a Pogány-havasra, alattunk a napfényben fürdő Csíki-medence.
Korán értünk vissza a szálláshoz, ezért még egy rövid túrát tettünk Szentegyháza mellett.
Másnap délelőtti programunk a szomszédos Kalibás-kő, Hargitaliget és Kirujfürdő volt. A délutánt és estét vendéglátó barátaink körében töltöttük. Hangulatos, nagyon szép este volt, de már belevegyült a búcsúzás szomorúsága is. Reggel 6 órára Anna várta kis csapatunkat Szentegyházán reggelire. Bár teáról, kávéról és pár falatról volt szó, valóságos lakodalmi asztalt terítettek. Aztán hosszú-hosszú, végtelennek tűnő autózás várt ránk, néhol szakadó esőben, míg több mint 900 km megtétele után estére megérkeztünk Szombathelyre.
Kedves erdélyi barátaink: Júlia, Zoli, Anna, Marci, udvarhelyi túratársaink! Köszönjük a szívhez szóló, kedves vendéglátást, a szép élményeket! Ottlétünk emléke sokáig velünk lesz, megszépítve a szürke hétköznapokat.
"...messzeföldi vándor, rokon-karokba visszaérkezett!" (Wass Albert)
Nincsenek megjegyzések: