2009-05-04

Túrák május 1-én

A természetben töltött csodálatos napok alatt nem vitt rá a lélek, hogy bekapcsoljam számítógépemet. Így kicsit késve teszem elérhetővé a túrán készült fotókat.
Köszönjük Janinak a fotós hangulatjelentést az Alpokból. Sokat gondoltunk a Szlovéniában Szent Márton-utat járó túratársainkra is. Biztosan szép élményekkel gazdagodva térnek haza.
Mi néhányan hazai tájakon gyalogoltunk, az immár hagyományossá vált Mindszenty Bíboros Emléktúrán vettünk részt. A Vasvárról induló kb. 20 km-es táv csúcspontja a gyönyörű virágruhába öltözött Jeli arborétum volt. A tüneményes színekben pompázó hatalmas rhododenron bokrok ilyenkor tavasszal valósággal elvarázsolják a látogatókat. Innen az oszkói szőlőhegyen keresztül vezetett az út. Oszkó környékén már a 13. század óta folyik szőlőtermesztés. A szőlehegy a mai formáját a 18. században nyerte el. 1985-ben alakult a Hegypásztor Kör, lelkes tagjai hatalmas munkával igyekeznek megóvni, helyreállítani a régi pincéket, őrízni a hagyományokat. Csehimindszentig már csak néhány kilométer van hátra. Előttünk aranyló sárga és üde zöld mezők váltogatják egymást. Hétágra süt a nap. A faluban jófajta vörösborral és zsíroskenyérrel fogadják a túrázókat és zarándokokat.
Csehimindszentet már egy 1314-es oklevél említi. A faluban született 1892-ben Pehm József néven a későbbi Mindszenty József bíboros, hercegprímás. A falu központjában szobor áll, szülőházát - Fő u. 34. - emléktáblával jelölték meg.

Nincsenek megjegyzések: